De versterking van de sociale basis (doel 1)
- We bereiden de aanbestedingsdocumenten voor op basis van de vastgestelde contourennota Versterking van de sociale basis. We betrekken uw raad daarbij. We voeren de aanbesteding uit en implementeren de nieuwe werkwijze.
- We stellen een uitvoeringsprogramma inclusie en diversiteit op.
Duurzame, aantrekkelijke, betaalbare en toegankelijke maatschappelijke accommodaties in Lingewaard waarin voldoende ruimte is voor onze verenigingen en maatschappelijke organisaties en waar door multifunctioneel gebruik een goede bezetting is (doel 2)
- Voor Huissen werken we aan een multifunctionele accommodatie in het centrum.
- Voor Huissen leveren we een bijdrage aan de verduurzaming van het scoutinggebouw Dannenburcht.
- Voor Bemmel ronden we het accommodatieplan af. We betrekken het vergroten van de aantrekkingskracht van het centrum daarbij. We onderzoeken hoe we de wensen op het vlak van sociaal culturele voorzieningen hieraan kunnen verbinden.
- Voor Haalderen voegen we bewegen, sporten en ontmoeten samen in één multifunctionele cultuur- en sportaccommodatie (MFCSA) op het terrein van voetbalvereniging HAVO.
- Voor Gendt ronden we de uitbreiding en verduurzaming van SKC de Leemhof af.
- Voor Doornenburg starten we met het opstellen van een accommodatieplan. Hierin nemen we het verduurzamen en toegankelijk maken van het Ontmoetingscentrum mee.
- Voor Angeren starten we met het opstellen van een accommodatieplan. We nemen hierin het verduurzamen en toegankelijk maken van het bestaande dorpshuis mee.
Inwoners worden gezond en gelukkig ouder. Door zelfstandig te blijven wonen, veilig over straat te kunnen gaan, in de buurt hulp hebben en anderen kunnen ontmoeten (doel 3)
- We maken een plan voor het realiseren van ontmoeting voor ouderen: van huiskamer tot aan geïndiceerde dagactiviteiten.
- We bereiden regionaal de aanbesteding Wmo voor. Hierbij is het streven dat eventuele nieuwe contracten ingaan per 1 juli 2025.
Inwoners met soms onbegrepen gedrag bieden we mogelijkheden om ook mee te doen. We vormen een kring om hen heen, als dat (even) nodig is. Zo helpen we inwoners ‘uit de verwarring te komen’ (doel 4)
- We bereiden ons voor op de doordecentralisatie van ‘beschermd thuis’ per 2025. We richten daarvoor onze lokale toegang in met het hybride toegangsmodel. Hiermee worden we zelf verantwoordelijk voor het besluit om beschermd wonen en beschermd thuis in te zetten, te verlengen of te beëindigen, ondersteund door een regionaal expertiseteam. Ook we richten we onze lokale aanpak in. We maken daarbij gebruik van ervaringsdeskundigen en betrekken de wijk-GGZ hierbij.
Inwoners met een uitkering helpen wij aan het werk en inwoners die hun baan verliezen helpen we werk te vinden als hen dat zelf niet lukt (doel 5)
- We ronden de implementatie van de participatierotonde af inclusief managementrapportage.
- We zetten in op het bestrijden van armoede en maken daarvoor een Lingewaardse agenda van bestaanszekerheid.
Ieder kind krijgt de kans om zich te ontwikkelen en zijn talenten te benutten. Dit doen we samen: ouders, kinderen en jongeren zelf, onderwijs en kinderopvang, vrijwilligers en professionals. Met vallen en opstaan (doel 6)
- We geven zowel lokaal als regionaal uitvoering aan de landelijk vastgestelde Hervormingsagenda jeugd. Hierbinnen is onder andere aandacht voor het steviger verbinden van jeugdhulp aan aanpalende domeinen zoals het onderwijs en bestaanszekerheid.
- We bereiden regionaal de aanbesteding jeugdhulp voor. Het streven is dat eventuele nieuwe contracten ingaan per 1 juli 2025.
Alle inwoners die nieuw in Lingewaard komen wonen zijn welkom. We willen dat zij zich snel thuis voelen en mee kunnen doen in onze samenleving (doel 7)
- We bieden nieuwe Lingewaarders een passend inburgeringsaanbod en begeleiden hen intensief.
- In samenwerking met de woningcorporaties realiseren wij de taakstelling huisvesting statushouders. Waarbij we onder andere de leefbaarheidscoach inzetten voor een goede integratie.
- We voeren onze richtlijn voor huisvesting voor Oekraïense vluchtelingen uit en begeleiden hen intensief. In taalonderwijs, zorg, onderwijs, kinderopvang, werk, integratie en participatie.
Inwoners kunnen rekenen op leefbare wijken, buurten en dorpen (doel 8)
- We geven uitvoering aan (inwoner)participatiebeleid. Inwonersinitiatieven maken hier onderdeel van uit.
- Met ‘Lingewaard Doet’ richten we ons op de kernen Doornenburg en Huissen.