De paragrafen

Paragraaf 8 Klimaat en Energie

Paragraaf 8 Klimaat en Energie

Inleiding

Nederland heeft grote klimaatambities. In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 49% zijn gedaald ten opzichte van 1995 als opmaat naar een klimaatneutraal Nederland in 2050. Om dit te bereiken heeft het kabinet het beleidsprogramma Klimaat gepresenteerd. Vanaf 2023 zijn er structurele uitvoeringsmiddelen gereserveerd voor de medeoverheden.

Dat komt goed uit want als gemeente Lingewaard zijn we ambitieus op het terrein van duurzaamheid. De nadruk ligt tot op heden op de uitvoering van de energietransitie en dat gebeurt via drie pijlers; energiebesparing, duurzame opwek en de warmtetransitie. Deze staan beschreven in het Beleidskader Energietransitie Lingewaard. Dit beleidskader is inmiddels herijkt en weer toekomstbestendig gemaakt, passend bij de veranderingen die zich hebben voorgedaan en zich de komende jaren blijven voordoen. De energietransitie is complex en vraagt een integrale aanpak waarbij verschillende belanghebbenden, waaronder inwoners(initiatieven), ondernemers, woningbouwcorporaties, Lingewaard Energie, het Energieloket, Stichting Welzijn Lingewaard, Lingewaard Natuurlijk, de netbeheerder en uiteraard de verschillende partners in de regio, nauw met elkaar samenwerken. Als gemeente willen we hierin steeds meer een leidende rol vervullen.

Duurzaamheid is een breed onderwerp en loopt als een rode draad door vrijwel alle programma's van de gemeentebegroting. De paragraaf Klimaat en Energie geeft een overzicht van alle verschillende inspanningen voor verduurzaming en laat zien in welk begrotingsprogramma die zijn verwerkt.

Deze paragraaf bundelt de acties die we uitvoeren op onderstaande thema's:

Deze pagina is gebouwd op 10/31/2023 13:42:38 met de export van 10/31/2023 13:32:28