8. Volkshuisvesting, leefomgeving en stedelijke vernieuwing

Ontwikkelingen

Omgevingswet
Op 1 januari 2024 treedt de Omgevingswet in werking. Dan begint een overgangsfase van meerdere jaren waarin de planvormen en procedures van de nieuwe wet stapsgewijs in de praktijk worden toegepast. Dit betekent ook een gewenningsproces voor inwoners, bestuur en organisatie. Financieel wordt het invoeringsbudget in stappen afgebouwd. We herijken de reguliere budgetten die bij dit programma horen. Denk hierbij onder andere aan het opstellen en onderhouden van het omgevingsplan in plaats van het actueel houden van bestemmingsplannen. Bij het herijken van budgetten houden we rekening met de nieuwe rollen vanuit de wet. En met de taakverdeling tussen de ruimtelijke teams.

Verstedelijkingsafspraken voor de regio
Over de regionale verstedelijkingsstrategie worden afspraken gemaakt met provincie en Rijk. Die afspraken zijn gericht op het evenwicht tussen alle ruimtelijke claims. In onze gemeente betreft dat:

  • woningen bouwen en tegelijk de bereikbaarheid waarborgen en een relatief groene en landelijke gemeente en woonomgeving blijven tussen twee steden in.
  • bouwen en tegelijk werken aan een meer circulaire economie en het oplossen van netcongestie in de energie-infrastructuur.
  • bereikbaarheid waarborgen en groen blijven terwijl niet alleen ons eigen bouwprogramma maar vooral ook het bouwprogramma van de steden extra druk legt op de regionale infrastructuur en onze groene ruimte.

Woningbouw
Factoren zoals prijsstijgingen, toenemende vraag en de taakstelling voor verschillende doelgroepen, zorgen voor een grote druk op de woningmarkt. Provincies zijn aan zet bij het oplossen van de stikstofproblematiek. Landelijk is nog onduidelijk welk vervolg de intentie voor een Wet regie volkshuisvesting en een nationaal programma huisvesting krijgen. Dit zorgt voor een woningbouwplanning en -productie die van veel factoren afhankelijk is. Dat de opgave groot is staat wel vast. In deze begroting gaan we uit van de regionale afspraken in de 'Woondeal 2.0'. Binnen de regio ondersteunen we zoveel mogelijk de bouwproductie die daarbij hoort.

Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)
Met de Omgevingswet treedt ook de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking. Doel is het verbeteren van de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht. Dit door het inschakelen van private kwaliteitsborgers. De aansprakelijkheid van aannemers ten opzichte van opdrachtgevers wordt versterkt. De wet treedt gefaseerd in werking, eerst voor eenvoudige bouwprojecten (gevolgklasse 1). Juridische taken blijven bij de gemeente/omgevingsdienst, maar voor het bouwtechnische deel worden marktpartijen verantwoordelijk. Voor dat bouwtechnische deel vervalt de legesheffing. Meer informatie is te vinden op Rijksoverheid-Wkb .

Deze pagina is gebouwd op 10/31/2023 13:42:38 met de export van 10/31/2023 13:32:28