De paragrafen

Paragraaf 8 Klimaat en Energie

Programma
3. Economie
7. Volksgezondheid en milieu

Beleidskader

Beleidskader Energietransitie 2023-2030:

  • kader en routekaart voor energietransitie via besparing, duurzame opwek van elektriciteit en warmtevoorziening.

Transitievisie warmte (2021):

  • kader en stappenplan voor duurzame warmtevoorziening voor de gebouwde omgeving.

Energietransitie in Lingewaard
Om klimaatverandering te remmen moet het gebruik van fossiele brandstoffen worden beëindigd. Het proces dat hiervoor nodig is heet de energietransitie. In 2050 willen we de energie die we gebruiken, duurzaam opwekken. We werken aan de energietransitie vanuit drie pijlers:

  1. het besparen van energie.
  2. het opwekken van duurzaam geproduceerde energie.
  3. het verduurzamen van de warmtevoorziening.

Doordat de energieprijzen zijn gestegen wordt de urgentie van verduurzaming en energietransitie breed gevoeld in de samenleving. We willen onze rol pakken: we streven naar een energiebesparing van 2,5% per jaar, we verkennen de mogelijkheden voor grootschalige opwek in de zone A15/Betuweroute, we verstevigen onze inzet op met name de warmtetransitie en op het betaalbaar krijgen van woningisolatie voor meer inwoners. Iedereen moet verduurzaming van de woning kunnen betalen.

De gemeente neemt een leidende rol in de energietransitie maar kan het niet alleen. De Groene Metropoolregio vraagt om een stevige samenwerking en inzet. Daarnaast zijn ook de provincie, de netbeheerder, bedrijven, woningbouwcoöperaties, het Energieloket Lingewaard en inwoners(initiatieven) aan boord om mee te doen. Om samen aan de goede doelen te werken worden er afspraken gemaakt.

Wat gaan we doen in 2024?

Algemeen

  • We stellen een programma klimaat en energie op. Hier komt ook een kader in met rollen, mogelijkheden en verwachtingen van inwonersorganisaties en bedrijven.
  • We stellen een communicatieplan op voor heel duurzaamheid zodat de verschillende initiatieven beter worden verbonden en we gaan meer en slimmer communiceren.
  • In de Regionale Energie Strategie (RES) Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen werken wij samen met 16 andere gemeenten, 3 waterschappen en de provincie Gelderland. Wij hebben een gezamenlijke strategie bepaald: de RES 1.0 . De RES is een meerjarig en doorlopend traject. We zijn in 2019 gestart met de RES 1.0. Deze is in 2021 vastgesteld. Inmiddels wordt samen met onze GMR-regiopartners aan het opstellen van de RES 2.0. Deze is te beschouwen als een doorontwikkeleng van de RES 1.0. Naar verwachting is de RES 2.0 in de eerste helft van 2024 gereed.

Energiebesparing:

  • We focussen ons op de gebouwde omgeving. We stellen een energiebesparingsstrategie op. Hierbij is aanzetten tot isoleren van woningen en bedrijfsgebouwen het belangrijkste. Isolatie moet betaalbaar blijven voor iedereen vandaar dat we hier een lokale isolatie aanpak voor inzetten.
  • Het activeren en adviseren van inwoners wordt voornamelijk gedaan door het (mobiele) Energieloket Lingewaard. Wij financieren het Energieloket Lingewaard.  
  • De ODRA controleert en wijst bedrijven op verplichtingen bij energiebesparingen en het hebben van een minimaal energielabel. Het Regionaal Expertisecentrum Energie (REE) kan daarbij adviseren.
  • We stimuleren ondernemers en het georganiseerd bedrijfsleven (BIZ- en ondernemersverenigingen) om gebruik te maken van maatwerkadvies van het Regionaal Expertisecentrum Energie (REE). Daartoe stellen wij subsidie beschikbaar. Verder ondersteunen wij initiatieven vanuit het bedrijfsleven die energie besparen (op bedrijventerreinen / in winkelcentra).

Opwekken van duurzame energie:

  • We voeren het raadsbesluit uit over de vergunningverlening voor twee windturbines op het terrein van Caprice.
  • We werken een energievisie uit over de energie opwek langs de zone A15/Betuwelijn.
  • We zetten zoveel mogelijk in op Zon op Dak.
  • We begeleiden initiatiefnemers met plannen voor opwek van zonne- en windenergie.
  • We onderzoeken hoe Agropark III een duurzaam bedrijventerrein kan worden door toepassing van certificering via NLGreenlabel, de inzet op zo veel mogelijk circulair bouwen en uitbreiden van het warmtenet (Nextgarden).
  • We stimuleren, en onderzoeken eventueel, nieuwe opwekmethodes.
  • We blijven in gesprek met relevante partners, zoals de netbeheerder, de regio en buurgemeenten hoe we op (innovatieve) wijze duurzaam energie kunnen opwekken.

Warmtetransitie:

  • We voeren gezamenlijk met werkgroep Duurzaam Zilverkamp en Waardwonen de wijkaanpak uit voor een 'aardgasvrij ready' wijk. Dit betekent dat de wijk voorbereid is op het overstappen naar een alternatief voor aardgas.
  • We zetten gezamenlijk met de werkgroep Doornenburg Duurzaam met Energie verdere stappen in de warmtetransitie van het dorp.
  • We bouwen samen met ondernemers en inwoners ons tuinbouwgebied NEXTgarden verder uit tot energiecluster. En we zijn op koers naar energieneutraal NEXTgarden in 2030.
  • We bundelen met 16 stakeholders onze krachten vanuit de samenwerkingsovereenkomst ‘Samenwerking NEXTgarden Energieneutraal 2030’. Hiermee zetten we onze intenties om in daadkrachtige werkafspraken.
  • We voeren gesprekken met verschillende partijen om te komen tot een gezamenlijke inzet voor duurzame bronnen en opslag.
  • We zetten het Warmtenetwerk Lingewaard (WNL) voort. De activiteiten die voortkomen uit Warmtenetwerk Lingewaard (WNL) maken een toekomstvast tuinbouwgebied mogelijk.
Deze pagina is gebouwd op 10/31/2023 13:42:38 met de export van 10/31/2023 13:32:28