Een gemeente die midden in de samenleving staat en zijn dienstverlening daarop afstemt (doel 1)
Participatie:
- We stellen een participatiebeleid en participatieverordening op. Hieraan gekoppeld ontwikkelen we een stappenplan & tools voor participatie. Voor inwoners, initiatiefnemers en de gemeente.
- We borgen het beleid en de verordening in de organisatie. Leren en evalueren maken hiervan een belangrijk onderdeel uit. Het project participatie levert na de projectfase een borgingsplan op. Voor een succesvolle inbedding van participatie in de organisatie voegen we € 200.000 incidenteel toe aan de begroting.
- Daarnaast investeren we in het zo effectief mogelijk inzetten van onze communicatie en participatie. Dit doen we door te investeren om onze huidige communicatiemiddelen up to date te houden.
- We zetten verdere stappen om jongeren meer te betrekken bij de lokale democratie en politiek. Na een eerste proef met jongerenparticipatie samen met de middelbare scholen in Lingewaard, willen we dit voor 2024 verder borgen.
Verbetering Dienstverlening:
- Bij Sociaal raadslieden kunnen inwoners terecht voor onafhankelijk advies over vragen die te maken hebben met wetten en regels. We onderzochten wat de behoefte is van onze inwoners, wat de toegevoegde waarde van Sociaal raadslieden kan zijn en welke mogelijkheden er zijn om dit aan te bieden. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek en nog te nemen besluiten krijgt dit in 2024 een vervolg.
- We implementeren de verbeterpunten naar aanleiding van het gebruikersonderzoek naar onze website. Door verbeteringen door te voeren willen we beter aansluiten op de behoeften van inwoners. Daarnaast kijken we ook naar verbetering van onze webformulieren.
- We benoemen voor alle producten en diensten die wij aanbieden op onze website een digitaal contactkanaal. Daarmee voldoen we aan de Wet modernisering elektronisch bestuurlijk verkeer.
- We blijven investeren in de verbetering van het klantcontact. Aan de ene kant gericht op 'de inwoner centraal stellen' aan de andere kant gericht op onze houding en gedrag. Zijn we bijvoorbeeld goed bereikbaar en bellen we (op tijd) terug?
- We verwachten een piekaanvraag voor vervanging rijbewijzen. Door verdergaande digitalisering, kanaalsturing (komt een vraag digitaal, via telefoon of aan de balie binnen) en vroegtijdige informatieverstrekking kunnen we de wachttijden aan de balie stabiel houden.
Een transparant, professioneel en betrouwbaar bestuur (doel 2)
Transparante besluitvorming:
- We vinden het belangrijk dat inwoners weten welke besluiten we nemen voor Lingewaard. We maken daarom onze collegevoorstellen en -besluiten beter toegankelijk. Inwoners kunnen dan de documenten na besluitvorming inzien via onze website.
- We ontwikkelen de flitspeilingen door en gebruiken die om te zien wat inwoners belangrijk vinden. Een flitspeiling is een korte enquête. Daarmee krijgen we zicht krijgen op wat inwoners vinden van een bepaalde voorziening, maatregel of een bepaald project.
Integriteit:
- We houden elkaar scherp door heel regelmatig en als vanzelfsprekend het gesprek te voeren over 'integer handelen', aan de hand van dagelijkse situaties. Het is een automatisch en logisch onderdeel van het handelen van college, raad en organisatie.
- De raadswerkgroep integriteit organiseert minimaal 1 keer per jaar een bijeenkomst/workshop die gaat over het onderwerp integriteit. Deze bijeenkomst draagt bij aan bewustwording en het 'levend houden' van de gedragscode die in 2020 is vastgesteld.
Betrouwbare en sterke partner in de regio (doel 3)
- We blijven met de gemeenteraad in gesprek om te kijken hoe we ze nog beter kunnen informeren over werkzaamheden en besluitvorming van de Groene Metropoolregio.
- We nemen deel aan regionale initiatieven in oplossingen voor de arbeidsmarktkrapte, bijvoorbeeld een flexpool en een projectleiderspool binnen de Groene Metropoolregio. Hiermee bundelen we krachten samen en kunnen medewerkers profiteren van afwisselende aantrekkelijke functies bij verschillende gemeenten.
- Alle wijzigingen van de Wet Gemeenschappelijke Regelingen moeten uiterlijk 1 juli 2024 zijn doorgevoerd in de diverse Gemeenschappelijke Regelingen waar wij lid van zijn. De wijzigingen hebben als doel de versterking van de posities van lokale raden en colleges. Daar waar nodig passen we ook de Nota Verbonden Partijen hierop aan.