De paragrafen

Paragraaf 5 Bedrijfsvoering

Open overheid

Onze gemeentelijke informatie maken wij binnen wettelijke kaders beschikbaar voor iedereen die daar een belang bij heeft.

Het beschikbaar maken van gemeentelijke informatie en digitalisering van onze dienstverlening vragen de komende jaren om een digitale transformatie. Een verandering in de manier van (digitaal) werken van onze medewerkers en applicaties, die aansluit op de verwachtingen van onze inwoners.

De Wet digitale overheid regelt dat Nederlandse inwoners en bedrijven veilig en betrouwbaar kunnen inloggen bij de gemeente Lingewaard. In 2024 gaan we onze producten en diensten analyseren om:

  • deze te digitaliseren als deze wel digitaal te leveren zijn, maar wij dit nog niet doen.
  • te bepalen welke zich lenen voor levering aan andere EU-inwoners via een inlogmiddel van dat land.
  • deze te voorzien van de juiste beveiligingsniveaus.

Informatiebeveiliging

Door de invoering van de Europese wetgeving op Informatiebeveiliging (NIS2) per 1-1-2024 en de toename van Cybercriminaliteit is extra inzet voor Informatiebeveiliging noodzakelijk. Door de toename van bedreigingen op cyber gebied, moeten er in de toekomst ook meer maatregelen genomen worden om weerbaar te blijven. Vanuit onze eigen controles blijven we een goed beeld houden hoe we de (toekomstige) bedreigingen het hoofd kunnen bieden en voldoen we ook aan de Europese wetgeving.

Informatiegericht sturen

De toenemende digitalisering van de dienstverleningsprocessen geeft de organisatie steeds meer mogelijkheden om op basis van digitale gegevens informatiegericht te sturen. We brengen de gegevens bij elkaar in bruikbare dashboards. Deze dashboards ondersteunen de gemeente om bijvoorbeeld de kwaliteit van de dienstverlening te meten, de effectiviteit van beleid te meten en meer in controle te komen over de uitgaven. Daardoor versterken we de besturingskracht.

Deze pagina is gebouwd op 10/31/2023 13:42:38 met de export van 10/31/2023 13:32:28